विधुत अपोहन द्वारा कोलाइडी विलयन का शोधन कैसे किया जाता है?...


user

Rajendra Kumar Jain

Retared servant

0:20
Play

चेतावनी: इस टेक्स्ट में गलतियाँ हो सकती हैं। सॉफ्टवेर के द्वारा ऑडियो को टेक्स्ट में बदला गया है। ऑडियो सुन्ना चाहिये।

विद्युत अपऑन की क्रिया में दो इलेक्ट्रोड धन डालकर के विद्युत धारा प्रवाहित की जाती है कोलाइडी विलियन में जो आयनिक पदार्थ होते हैं वह अपने से विपरीत आवेश वाले ग्रहों पर जाकर जमा होने लगते हैं और वे अलग हो जाते हैं शुद्ध कोलाइडी विलियन बचा रहता है

vidyut upon ki kriya me do electrode dhan dalkar ke vidyut dhara pravahit ki jaati hai colloidi viliyan me jo ionic padarth hote hain vaah apne se viprit aavesh waale grahon par jaakar jama hone lagte hain aur ve alag ho jaate hain shudh colloidi viliyan bacha rehta hai

विद्युत अपऑन की क्रिया में दो इलेक्ट्रोड धन डालकर के विद्युत धारा प्रवाहित की जाती है कोला

Romanized Version
Likes  10  Dislikes    views  181
KooApp_icon
WhatsApp_icon
2 जवाब
no img
qIcon
ask
ऐसे और सवाल
Loading...
Loading...
qIcon
ask
QuestionsProfiles

Vokal App bridges the knowledge gap in India in Indian languages by getting the best minds to answer questions of the common man. The Vokal App is available in 11 Indian languages. Users ask questions on 100s of topics related to love, life, career, politics, religion, sports, personal care etc. We have 1000s of experts from different walks of life answering questions on the Vokal App. People can also ask questions directly to experts apart from posting a question to the entire answering community. If you are an expert or are great at something, we invite you to join this knowledge sharing revolution and help India grow. Download the Vokal App!