प्लासी का युद्ध क्या है?...


play
user

munmun

Volunteer

0:25

चेतावनी: इस टेक्स्ट में गलतियाँ हो सकती हैं। सॉफ्टवेर के द्वारा ऑडियो को टेक्स्ट में बदला गया है। ऑडियो सुन्ना चाहिये।

प्लासी का युद्ध 23 जून 1775 को मुर्शिदाबाद के दक्षिण में 22 मील दूर नदिया जिले में गंगा नदी के किनारे प्लासी नामक स्थान में हुआ था और इस युद्ध में एक और ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कंपनी की सेना थी तो दूसरी और बंगाल के नवाब की सेना तो कंपनी की सेना ने रॉबर्ट क्लाइव के नेतृत्व में नवाब सिराज दुल्ला को हरा दिया था

plassey ka yudh 23 june 1775 ko murshidabad ke dakshin mein 22 meal dur nadiya jile mein ganga nadi ke kinare plassey namak sthan mein hua tha aur is yudh mein ek aur british east india company ki sena thi toh dusri aur bengal ke nawab ki sena toh company ki sena ne robert clive ke netritva mein nawab seraj dulla ko hara diya tha

प्लासी का युद्ध 23 जून 1775 को मुर्शिदाबाद के दक्षिण में 22 मील दूर नदिया जिले में गंगा नद

Romanized Version
Likes    Dislikes    views  9
KooApp_icon
WhatsApp_icon
1 जवाब
no img
qIcon
ask
ऐसे और सवाल
Loading...
Loading...
qIcon
ask

This Question Also Answers:

QuestionsProfiles

Vokal App bridges the knowledge gap in India in Indian languages by getting the best minds to answer questions of the common man. The Vokal App is available in 11 Indian languages. Users ask questions on 100s of topics related to love, life, career, politics, religion, sports, personal care etc. We have 1000s of experts from different walks of life answering questions on the Vokal App. People can also ask questions directly to experts apart from posting a question to the entire answering community. If you are an expert or are great at something, we invite you to join this knowledge sharing revolution and help India grow. Download the Vokal App!